Hälsporre – varje dag lär man sig något nytt

Home  >>  Uncategorized  >>  Hälsporre – varje dag lär man sig något nytt

Hälsporre – varje dag lär man sig något nytt

15
Jul,2021

off

Helt ärligt. Om jag inte själv hade fått ont i hälen så hade jag nog aldrig tagit reda på vad hälsporre var för något. I morse när jag vaknade märkte jag att det värkte i nedre delen av hälen, vilket inte brukar hända mig. Jag får på sin höjd lite värk i fötterna när jag stått eller gått mycket liksom. Men detta var något annat.

Foto från: MedicineNet

Så, hälsporre som det kallas, är en slags påbyggnad runt hälen, mer specifikt på hälsenan och den här utbyggnaden ser lite ut som en sporre och därför kallas det så.  Det gör ofta ont och det beror på att det har blivit en irritation i senan i hålfoten, så själva sporren är inte orsaken till problemet. Hälsporre kan uppstå om vi överbelastar foten under en längre tid. Nu när jag tänker efter så har jag gått väldigt mycket de senare dagarna (vilket tydligen kan vara en orsak!)

Vanliga orsaker till hälsporre

Den allra vanligaste orsaken till hälsporre är långdistanslöpning och andra sporter som belastar fötterna mycket. Andra vanliga orsaker kan till exempel vara att man står länge, så om du har ett jobb i typ butik eller liknande. Även dålig hållning kan vara en orsak, så det kan ju vara värt att tänka på. Övervikt kan också ha en viss påverkan och orsaka hälsporre.

Men som tur är finns det saker jag själv kan göra för att behandla hälsporre. Jag skrev ner några saker som jag tänkte prova och som kanske kan hjälpa någon annan som också har ont samt några andra vanliga symptom.

Vanliga symptom

De allra vanligaste symptomen är att du får väldigt ont i området vid hälen när du står eller går. Den värsta smärtan brukar komma när du har vilat under en längre tid från belastningen, till exempel på morgonen när du stiger upp. Det förklarar den jobbiga smärtan jag vaknade upp till i morse!

Fot och hälsporre

Hälsporre på foten

 

Vad kan jag göra själv?

Skor

Vem kunde tro att klackskor var dåligt för fötterna? Nej, jag skojar bara. Skämt åsido, det visar sig att ett par slitna dojor kan förvärra och till och med vara en del av orsaken till hälsporre. Så det är bra att se över vad du använder för skor. Är de fotriktiga, är de till för att springa eller gå långt i? Kanske ska du överväga ett par mer ortopediska skor, vilket du kan få hjälp med att hitta hos en skoortoped till exempel. Ett annat tips var att man ska prova stötdämpande sulor i skorna, så att foten får ett mjukare underlag än typ asfalt. Jag hittade massor av olika varianter online.

Minskad belastning

Förutom att se över skor så är det viktigt att vila hälen från belastning. Man kan fortfarande träna, men andra träningsformer som inte belastar foten. Exempel på snällare träningsformer kan vara simning och cykling, som inte alls belastar på samma sätt. Att gå långa promenader och gå ut och springa är alltså ett stort nej ett tag framöver. Dags att rota fram cykelpumpen!

Det är också jätteviktigt att man inte går runt och haltar, även om det gör ont i foten. Gå så normalt som möjligt så att du inte snedbelastar och får ont i knän eller höft istället.

Smärtlindring

Jag fick lov att ta en Ipren för att kunna stå ut med foten idag. Jag läste att det är helt okej att använda sig av smärtlindrande medicin ett tag för att göra smärtan mer uthärdlig, men att man får vara försiktig så det inte ersätter träning och vård. Det är inte någon långsiktig lösning.

Övningar

Det finns även generella övningar man kan börja göra på egen hand, exempelvis dessa:

  • Töja/stretcha vadmusklerna
  • Tåhävningar
  • Böja och sträcka ut tårna
  • Spreta med tårna

 

Olika behandlingar

Jag ringde pappa och berättade om att jag eventuellt fått hälsporre, och det visar sig att han haft det flera gånger när han löptränade som yngre. Han hade fått gå på en hälsporre behandling och mycket riktigt även fått ändra hur han tränade samt byta sina skor. Tänk vad ens föräldrar varit med om mycket egentligen!

Pappa fick först göra en akupunktur samt fick hjälp av en sjukgymnast att tejpa foten när det var som värst. Man kunde också få en stötvågsbehandling, men det behövdes inte i hans fall.

Om någon av de behandlingarna inte hjälper kan man även prova att få en kortisonspruta och i sista hand kan en operation komma på tal. Det sistnämnda är dock ovanligt, så jag känner mig inte så orolig.

Jag hoppas verkligen att jag kan fixa ontet på egen hand, men jag kommer definitivt söka vård om det inte blir bättre snart. Vill ju heller inte förvärra det genom att fortsätta belasta fel, äta massa värktabletter och få ont i andra kroppsdelar. Jag får helt enkelt använda sunt förnuft, som pappa brukar säga.

 

Läs mer om hälsporre:

1177.se

Doktorn.com

Wikipedia (engelska)